Er zijn verschillende manieren op de
s-bus op te zetten. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van
wandcontactdozen als je op meerdere plaatsen een aansluiting wilt
hebben en de kabels netjes wilt wegwerken. Je kunt dan eventueel ook
de kabels zelf maken. Sneller en eenvoudiger is het gebruik van
voorgefabriceerde bekabeling en splitsers. De verschillende
mogelijkheden worden hieronder nader toegelicht.
Bij een s-bus, aangesloten op het NT-1 kastje, mag alleen de laatste wandcontactdoos afsluitweerstanden hebben (de andere wandcontactdozen hebben dus geen afsluitweerstand). Afsluitweerstanden zijn in feite lichte kortsluitingen en moeten gebruikt worden omdat het signaal bij langere leidingen gaat reflecteren waardoor er storingen kunnen optreden. Populair gezegd: het ISDN-apparaat ontvangt zowel de 'goede' als de gereflecteerde bitjes en kan daar niet mee uit de voeten; bij het plaatsen van afsluitweerstanden 'doven' de reflecties. Bij kortere leidingen effect van deze storingen gering en kunnen de afsluitweerstanden eventueel achterwege blijven. Je kunt gemakkelijk zelf de s-bus uitbreiden met extra wandcontactdozen door parallel aan de eerste wandcontactdoos meerdere wandcontactdozen aan te sluiten. De volgende tekening laat zien hoe wandcontactdozen worden aangesloten. De bovenste connector met de namen a2, a1, b1, b2 is de uitgang van een ISDN-centrale. Deze volgorde kan verschillen afhankelijk van het type centrale. Als de wandcontactdoos geen letters (1 t/m 8) maar namen heeft dan moet uitgang a2, a1, b1, b2 naar respectievelijk wandcontactdoos aansluiting a2, a1, b1, b2 (dus één op één, zonder kruisingen). Wil je een s-bus maken op de NT1 dan moet je er rekening mee houden dat de NT1 geen schroefcontacten heeft. In dat geval plaats je in de buurt van de NT1 een wandcontactdoos die je met een kabel op de NT1 aansluit. De andere wandcontactdozen verbind je parallel (weer één op één) met de eerste wandcontactdoos.
UTP-bedrading 8-aderig: UTP-bedrading met 8 aders is per 2 aders getwist. De manier waarop de aders getwist zijn is op de onderstaande tekening te zien. Met P1 t/m P4 worden de paren 1, 2, 3 en 4 bedoeld. Voor ISDN zijn alleen P2 en P3 van toepassing, de overige draden behoeven niet aangesloten/aanwezig te zijn. Voor computer (Ether-)netwerken zijn worden gebruikelijk alle acht aders aangesloten. Standaard kabel (norm88) Je kunt in plaats van UTP ook standaard kabels gebruiken die getwist zijn volgens norm88. De kleuren zijn heel anders dan bij UTP. Hieronder staat de pennummers en de gebruikte kleuren.
Aansluiten van de connector De UTP RJ45-connector biedt plaats voor 8 contacten. Bij ISDN hoef je alleen de pennen 3, 4, 5 en 6 aan te sluiten (paren 2 en 3). Op de volgende tekening zie je de aansluitingen van de connector.
In de splitser staan alle aansluitingen parallel, het is dus geen
'magisch' doosje. Het is wel een snelle en makkelijke manier om
meerdere ISDN-apparaten aan te sluiten. De splitser is ook
verkrijgbaar voor 1-2 (1 in en 2 uit) en 1-8 (1 in en 8 uit). Het is
raadzaam om de RJ45 {in} te verbinden met de NT1 met behulp van een
standaard kabel of een kabel zoals die bij veel ISDN-apparatuur
wordt meegeleverd.
Een veel voorkomend probleem is een “Twist” in de ISDN bekabeling. U merkt dat doordat twee of meer apparaten op zich wel werken, echter niet als ze tegelijk worden gebruikt. Bijvoorbeeld u kunt prima telefoneren, alleen niet als de computer met Internet verbonden is. De kabels van deze twee apparaten zijn dan ten opzichte van elkaar “getwist”. Maak van één van de apparaten de bekabeling los, en sluit de aderparen in omgekeerde volgorde weer aan. Een ander voorkomend probleem is dat het 'een tijdje' goed werkt en vervolgens uitvalt (alle of enkele toestellen). Vaak helpt resetten van de toestellen door het losnemen van de ISDN-kabel eventjes. Even later (of een paar dagen later) is het probleem er weer. Oorzaak: waarschijnlijk is de s-bus niet voorzien van afsluitweerstanden. Een zeer eenvoudig te plaatsen afsluitweerstand is op onderstaande afbeelding te zien: een doorvoer-afsluitweerstand. U behoeft de wandcontactdoos niet te openen en het kost geen aansluitplaats voor een toestel. Eenvoudig uit de laatste wandcontactdoos een toestelkabeltje trekken, deze doorvoer-afsluitweerstand plaatsen en het uitgenomen snoertje in deze afsluitweerstand plaatsen. Klaar is Kees.
Terug naar Phone-Master Support / ISDN S-bus  of
|